Orchideeën planten vervelen nooit

De Phalaenopsis wordt in Nederland ook wel de maanorchidee of vlinderorchidee genoemd. De Phalaenopsis groeit oorspronkelijk in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Deze orchidee is een groot favoriet in de Nederlandse huiskamers en dat is niet zo gek. De Phalaenopsis kenmerkt zich door haar makkelijke verzorging, lange bloeiduur (soms wel drie maanden aan één stuk) en is één van weinige orchideeënsoorten die meerdere bloemtakken per jaar geeft.

Verzorging van de orchidee (Een makkelijk te verzorgen kamerplant)

Vraag jij je dit ook wel eens af: hoeveel water krijgt een orchidee? Wat is het beste plekje in huis? En hoeveel voeding krijgt een orchidee eigenlijk? Het grootste misverstand is dat de orchidee moeilijk te verzorgen zou zijn, terwijl het juist zo makkelijk is! Met wat extra aandacht kun je jaren genieten van je orchidee.

De duizenden verschillende soorten orchideeën stralen niet allemaal bij dezelfde verzorging, maar toch zijn er wel wat algemene tips waar de meeste orchideeën blij van worden. Met onderstaande richtlijnen kom je al een heel eind. Vraag bij aankoop van je orchidee of er specifieke tips zijn!

Standplaats:

Zet de Phalaenopsis op een lichte plaats, maar niet direct in de zon. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Verder houdt de Phalaenopsis niet van tocht. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is de beste plaats; een raam op het noorden is ideaal voor de plant.

Watergeven:

De beste manier van watergeven is dompelen; laat de plant 1x per week (10 minuten) met de pot in het water gedompeld staan. Na het dompelen moet het water uitlekken, waarna u de plant weer in de sierpot terug plaatst.

Voeding:

Geef de Phalaenopsis 1 keer per maand voeding. De Phalaenopsis kan luchtwortels buiten de pot laten groeien; laat deze wortels aan de plant zitten, dit is een teken dat de Phalaenopsis het goed naar zijn zin heeft.

Temperatuur:

De Phalaenopsis voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 15°C en de 25°C.

TIP:

Als de plant is uitgebloeid, kunt u de plant het beste zo’n twee maanden wegzetten op een koele, droge en lichte plek, bijvoorbeeld een slaapkamer. Geef de plant 1 keer per week water. Na enige tijd gaat de plant weer bloeien en kan de plant weer terug in de huiskamer. Zo kunt u nog heel lang plezier hebben van uw orchidee!